Over ons

En de geschiedenis van de apresski

Het jaar was 1983. Mensen kwamen van de Piste in Oostenrijk.  Een man genaamd Martin Brabant vond dat er wat muziek gedraaid moest worden voor die mensen die van de piste afkwamen.  Eerst op de piste in het dalletje en als het slecht weer was in een overdekt dingetje.. Met casette bandjes met tiroler muziek en een paar huis tuin en keuken boxen was de apresski geboren.

In 1996 was er een dj in Gerlos die ervoor  in 1994 en 1995 op Kreta heeft gedraaid als dj in een Nederlands tent. Zijn naam was Dj Fast Eddy. Fast Eddy kreeg hij als bijnaam omdat hij de nummers niet helemaal uitdraaide. Hij kwam er achter dat als er een liedje meegezongen werd dat men het eerste refrein uit volle borst meezongen. Bij het tweede refrein maar de helft van de menigte en bij het derde niemand meer. Dus waarom dan een liedje helemaal uitdraaien?  

Het was wel even zweten voor Fast Eddy, hij rekende met zijn horloge per nummer de beats per minuut uit en schreef dat met een pen achter de plaatjes op de hoesjes. Met 2 sony huis-tuin-en-keuken cd spelers kon hij dan 2 plaatjes met dezelfde snelheid redelijk goed door elkaar laten lopen zonder dat het de beschonken bezoeker opviel. En het korte mixen was geboren in Kreta.

Op een dag kwam er een klant binnen en vertelde Fast Eddy dat er een dj in Amsterdam was die ook zo kort de plaatjes mixte, Hij heette dj Cor en werkte in de Cooldown café. Na 7 maanden dj-en in Kreta kwam Fast Eddy thuis in Nederland en ging de eerste gelegenheid kijken in Amsterdam naar deze dj Cor. Waarempel mixte deze meestermixer de plaatjes ook korter dan helemaal uitdraaien, maar dj Cor had een cd speler van het merk Denon waar hij niet alleen plaatjes met dezelfde snelheid aan elkaar kon plakken maar ook plaatjes die van snelheid verschilden door een schuifje op de cd speler waar je de snelheid aan kon passen zodat je meerdere plaatjes aan elkaar kon plakken… Er ging een wereld voor Fast Eddy open. Hij spaarde voor een Denon en ging gelijk aan de slag met al zijn cd-tjes.

Terug naar 1996. Fast Eddy ging werken als dj in Gerlos en kwam in aanraking met Martin Brabant.

Martin had al 15 jaar muziek gedaan en wilde een barkeeper aan het werk die ook verstand van  muziek had. Fast Eddy begon te draaien. Na klachten van een paar vaste klanten vroeg Martin of Eddy de platen niet helemaal uit wilde draaien. Om een verschil in omzet te zien stelde Eddy voor om eerst Martin zijn stijl te volgen en Martin vervolgens de Fast-Eddy stijl. De rest van het seizoen werd het Fast Eddy’s stijl..

Eddy had destijds een vriendinnetje, Inge Borghart. Zij werkte voor een reisorganisatie. Op de dag kwam Inge met een meneer uit Rotterdam binnen.. Hij stelde zich voor als Chiel Jongejan. En wilde een soortgelijk kroeg beginnen wel in Rotterdam met apresskimuziek.  Een omgekeerde Baja Beachclub met bodywarmers zo zei hij! Een jaar later opende de apresskut in Rotterdam zijn deuren. Het leuke is dat Chiel Jongejan bij de bouw een schildering heeft gemaakt van Inge als dank voor het idee. Deze schildering is nog steeds te vinden in de Apresskihut in Rotterdam op de muur tussen de dj en de ingang herentoilet.

Dj Bert Dekker was  1 van de top dj’s in Rotterdam, Dj Cor bestierde de Middenregio en dj Fast Eddy het noorden van het land. Ook dj Maurice is zijn “opleiding” begonnen in de “hut” in Rotterdam.  Allen nog steeds druk aan het dj-en .

 

Friesland Entertaint!